Webbtenta- check.


Har haft min första webbtenta- hightec. Det är ytterst smidigt att läsa på distans på det här sättet- speciellt när man jobbar samtidigt- inga fysiska lektioner behövs.

Jag rekommenderar det om man vill läsa enstaka kurser, men inte om man väljer att gå en heltutformad utbildning. Eftersom det är nyttigt att bolla med andra människor kring ämnen och ta upp olika aspekter- dels för att bredda sin kunskap men även för att finna sitt eget förhållningssätt. Har man bara sig själv, eventuellt en webblärare kan det lätt bli tråkigt och ostimulerande vilket leder till att du kanske lär dig mindre- allt handlar om hur aktiv du är i inlärningsprocessen.

Mina "kurskamrater" har varit mina vänner och kollegor (även kunder)- som egentligen inte har aning om vad jag pratar om ( inte heller påtagligtintresserade ). :P

Jag anser att denna studieform ökar möjligheterna att effektivisera egna studier- även tvärtom- läsa på längre tid om man känner att det passar bättre. Eftersom du inte har fysiska kurskamrater att anpassa dig till och heller inga kurskamrater som behöver anpassa sig efter dig, innebär det per automatik att du läser i din egen takt.

Men för att återkoppla till det sociala, fysiska lektioner är viktigt då människan har ett naturligt behov av social kontakt. Alla har vi indivuduella behov av att vara sociala, olika mycket vid olika tillfällen. Vissa dagar är man mer aktiv i sociala sammanhang, sedan finns även motsatsen, då man är totalt ointresserad att befinna sig i sociala sammanhang- och blir således mindre aktiv i konversationer. - There is always two sides of a coin.

Det är det här vi kallar behovet av: "egen tid", den tid vi behöver för att smälta intryck och bara vara själva.

Personer med en spektrumstörning, så som Asperger Syndrom, ADHD, ADD etc. har svårt för sociala koder och att smälta intryck- därför är det viktigt att dessa typer av utbildningar finns- då får dom den tid dom behöver- förutsatt att personen i fråga tar ansvar för sin egen funktionsnedsättning.

Nu undrar ni säkert varför jag drar upp autism.
Det ligger mig nära och det är väldigt intressant att en person kan skitmycket om en sak- men nästan totalt handlingsförlamad vad det gäller att exvis. koka en kopp kaffe. Förvisso behöver det inte ha en direkt koppling till en spektrumstörning- finns personer som har ett helt fungerande spektrum som inte kan koka kaffe- men där handlar det istället om eget intresse för att lära sig.

Personer med autism vill lära sig- men deras sjukdomstillstånd gör att dom inte kan- eller det tar längre tid. Det leder ibland till frustration och ibland aggression. Därför är det viktigt att personer med autism får kunskap om sin sjukdom och lär sig ha ett sunt förhållningssätt till sin bokstavskombination. Detta tror jag kan ge dessa personer en  ökad förståelse till deras reaktioner och även få möjlighet aktivt söka verktyg att hantera dem.

För även om du har autism- har du ett personligt ansvar och vikten att inte använda det som en ursäkt bör läras i tidig ålder. Autister är inte dumma i huvudet- dom hittar bara enklare vägar och skiter i normer.


Om du inte redan hade denna kunskap kan du se det som att du lärt dig något nytt idag :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0